Składniki :

  • 1 mała kapusta włoska
  • czubata łyżka masła
  • po pół szklanki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 2 szklanki bulionu drobiowego [najlepszy rosół niedzielny]
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, słodka, ostra i wędzona papryka, curry, dowolne suszone zioła ulubione do drobiu [zioła można pominąć]
  • 4 udka z kurczaka

Wykonanie :

Mięso przyprawić wymieszanymi ze sobą paprykami, curry, ewentualnie ziołami suszonymi, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem [czosnkiem natrzeć] i obsmażyć z obu stron na rumiano. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i posiekane pieczarki, następnie dodać posiekaną kapustę, zieleninę, sól, pieprz, całość smażyć razem kilka chwil a następnie dodać bulion, ziela angielskie, liście laurowe i dusić całość 20 minut. Przygotowaną kapustę ułożyć w naczyniu żaroodpornym a na niej obsmażone udka. Zapiekać całość w 180*C tak długo, aż mięso będzie gotowe. Podawać z młodymi ziemniakami.