Składniki :
- 6 udek z kurczaka lub 10 pałek przyprawionych solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, do pomidorów i przyprawą turecką
- 4 szklanki ryżu długoziarnistego indyjskiego Banno wypłukanego i namoczonego w 2 szklankach rosołu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula pokrojona drobno i usmażona na maśle na złoto
- 0,5 kg małych pieczarek pokrojonych i usmażonych na maśle
- tarta marchewka, pietruszka, mały seler i 1 mały kawałek pora – utarte i usmażone na maśle
Sos – zalewa :
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu wooster
- sól, pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka keczupu
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przyprawić mięso i obsmażyć na rumiano na maśle z obu stron. Następnie należy połączyć składniki sosu i gotować na małym ogniu 30 minut. Sprawdzić smak sosu, doprawić wedle gustu. Namoczony ryż wymieszać z usmażonymi warzywami, pieczarkami, przygotowanym sosem, włożyć połowę do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć obsmażone mięso i resztą ryżu zakryć całość. Piec pod przykryciem w 180*C aż mięso będzie całkowicie miękkie. W razie konieczności można podlewać rosołem gdyby okazało się, że jest zbyt mało płynu.