• 6 udek z kurczaka lub 10 pałek przyprawionych solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, do pomidorów i przyprawą turecką
  • 4 szklanki ryżu długoziarnistego indyjskiego Banno wypłukanego i namoczonego w 2 szklankach rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula pokrojona drobno i usmażona na maśle na złoto
  • 0,5 kg małych pieczarek pokrojonych i usmażonych na maśle
  • tarta marchewka, pietruszka, mały seler i 1 mały kawałek pora – utarte i usmażone na maśle
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu wooster
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka keczupu
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego

W pierwszej kolejności należy przyprawić mięso i obsmażyć na rumiano na maśle z obu stron. Następnie należy połączyć składniki sosu i gotować na małym ogniu 30 minut. Sprawdzić smak sosu, doprawić wedle gustu. Namoczony ryż wymieszać z usmażonymi warzywami, pieczarkami, przygotowanym sosem, włożyć połowę do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć obsmażone mięso i resztą ryżu zakryć całość. Piec pod przykryciem w 180*C aż mięso będzie całkowicie miękkie. W razie konieczności można podlewać rosołem gdyby okazało się, że jest zbyt mało płynu.