Składniki :
- 6 udek z kurczaka
- mix ulubionych warzyw grillowych np cukinia, papryka, cebula, pieczarki itp
Marynata tandoori :
- sól, pieprz, chili w płatkach, garam masala, ostra, słodka i wędzona papryka
- łyżeczka tartego imbiru
- 4 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Wykonanie :
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać a następnie natrzeć dokładnie nią udka z kurczaka i odstawić do marynowania na całą noc do lodówki. Następnie wyjąć mięso z lodówki na 4h przed planowanym grillowaniem. Udka grillować na tackach razem z warzywami pokrojonymi w duże kawałki. Obracać mięso podczas pieczenia kilka razy i grillować udka aż będą mocno upieczone i zrumienione. Podawać z pieczonymi warzywami i sałatkami.