Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- mąka do zagęszczenia sosu
- 3 łyżki oliwy
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół pęczka natki pietruszki do podania
- oliwki do podania
- sól, pieprz, bazylia, liście laurowe, ostra i słodka papryka, curry, tymianek, oregano
Wykonanie :
Mięso dokładnie przyprawić wszystkimi przyprawami [oprócz ziół] i obsmażyć mocno na rozgrzanej oliwie z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć pokrojone papryki, dodać posiekane ząbki czosnku, smażyć chwilę aż czosnek zacznie robić się złoty i dodać pomidory z puszki, wino i rosół. Całość zagotować, dodać zioła, sól, pieprz i gotować na średnim ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i dodać wcześniej obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem aż mięso kurczaka będzie całkowicie miękkie. Ponownie wyjąć mięso z patelni a sos zagęścić lekko mąką. Na koniec dodać posiekaną natkę do sosu i podawać z mięsem posypane posiekanymi oliwkami.