Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki do podania
  • oliwki do podania
  • sól, pieprz, bazylia, liście laurowe, ostra i słodka papryka, curry, tymianek, oregano

Wykonanie :

Mięso dokładnie przyprawić wszystkimi przyprawami [oprócz ziół] i obsmażyć mocno na rozgrzanej oliwie z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć pokrojone papryki, dodać posiekane ząbki czosnku, smażyć chwilę aż czosnek zacznie robić się złoty i dodać pomidory z puszki, wino i rosół. Całość zagotować, dodać zioła, sól, pieprz i gotować na średnim ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i dodać wcześniej obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem aż mięso kurczaka będzie całkowicie miękkie. Ponownie wyjąć mięso z patelni a sos zagęścić lekko mąką. Na koniec dodać posiekaną natkę do sosu i podawać z mięsem posypane posiekanymi oliwkami.