Składniki :
- 5 udek z kurczaka
- 4 czerwone cebule pokrojone w piórka
Marynata :
- 10 przeciśniętych ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki gęstego aceto balsamico [wersja do sałatek]
- sól, chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyża ostrej musztardy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pół łyżeczki tymianku, oregano, rozmarynu
Wykonanie :
Składniki marynaty zmiksować ze sobą blenderem, sprawdzić smak, doprawić solą w takiej ilości by marynata doprawiła odpowiednio mięso [powinna być też nieco słodkawa-jeśli nie jest można dodać więcej sosu ostrygowego i aceto balsamico] a następnie przygotowaną marynatą mocno wymasować mięso i odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed samym grillowaniem na 2h wcześniej wyjąć mięso z lodówki. Mięso mocno opiec na grillu z obu stron a następnie zawinąć w folię aluminiową z dodatkiem cebuli i grillować tak długo, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Przed końcem grillowania rozwinąć folię i piec jeszcze w otwartych paczkach. Podawać z sałatkami i grzankami.