Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 40 małych pieczarek lub 20 dużych pokrojonych na połówki
- 6 posiekanych drobno ząbków czosnku
- olej z chili
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1/3 łyżeczki płatków chili [można więcej]
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 duża biała cebula pokrojona w piórka
- łyżka masła
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem i pieczarkami. Olej z chili wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ostrygowym, sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem i chili i dokładnie natrzeć mięso. Mięso marynować 2h a następnie mocno opiec na grillu. Podpieczone z obu stron udka zapakować w folię aluminiową z dodatkiem wcześniej przygotowanych pieczarek i piec na grillu aż mięso zacznie odchodzić od kości.