Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 40 małych pieczarek lub 20 dużych pokrojonych na połówki
  • 6 posiekanych drobno ząbków czosnku
  • olej z chili
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki płatków chili [można więcej]
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 duża biała cebula pokrojona w piórka
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem i pieczarkami. Olej z chili wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ostrygowym, sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem i chili i dokładnie natrzeć mięso. Mięso marynować 2h a następnie mocno opiec na grillu. Podpieczone z obu stron udka zapakować w folię aluminiową z dodatkiem wcześniej przygotowanych pieczarek i piec na grillu aż mięso zacznie odchodzić od kości.