Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 2 puszki białej fasoli
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- 1 szklanka mocnego naparu herbaty rooibos
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por [biała część]
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka, oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
- 2 łyżki octu sherry
- 2 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego, natki pietruszki i lubczyku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- mąka
Wykonanie :
Na początku należy przyprawić mięso wszystkimi przyprawami i ziołami i obsmażyć na złoto na oliwie z masłem. Mięso zdjąć z patelni i dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, porem, selerem naciowym i wysmażyć warzywa na złoto. Następnie dodać do warzyw ocet, sól, pieprz, zieleninę, fasolę, pomidory, rosół, herbatę i dusić sos na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić sos wedle gustu i włożyć obsmażonego wcześniej kurczaka. Dusić mięso w sosie aż będzie całkowicie miękkie a następnie ponownie wyjąć mięso i zagęścić sos mąką.