Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 szklanka mocnego naparu herbaty rooibos
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por [biała część]
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka, oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn
  • 2 łyżki octu sherry
  • 2 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego, natki pietruszki i lubczyku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • mąka

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić mięso wszystkimi przyprawami i ziołami i obsmażyć na złoto na oliwie z masłem. Mięso zdjąć z patelni i dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, porem, selerem naciowym i wysmażyć warzywa na złoto. Następnie dodać do warzyw ocet, sól, pieprz, zieleninę, fasolę, pomidory, rosół, herbatę i dusić sos na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić sos wedle gustu i włożyć obsmażonego wcześniej kurczaka. Dusić mięso w sosie aż będzie całkowicie miękkie a następnie ponownie wyjąć mięso i zagęścić sos mąką.