Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pasty żółte curry
  • maizena do zagęszczenia sosu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • 3 szklanki rosołu drobiowego
  • ryż do podania
  • pęczek kolendry do podania

Wykonanie :

Na początku należy przygotować pastę do nasmarowania mięsa łącząc pastę curry z imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przygotowaną pastą nasmarować udka z kurczaka i odstawić do marynowania na 4h. Po tym czasie mięso obsmażyć na rumiano na oleju kokosowym a następnie podlać rosołem i dusić mięso pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodać posiekaną kolendrę, posiekaną cebulę i paprykę i dusić kolejne 20 minut. Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i zagęścić sos maizeną. Chwilę pogotować i podawać z ryżem.