Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki pasty żółte curry
- maizena do zagęszczenia sosu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- 3 szklanki rosołu drobiowego
- ryż do podania
- pęczek kolendry do podania
Wykonanie :
Na początku należy przygotować pastę do nasmarowania mięsa łącząc pastę curry z imbirem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przygotowaną pastą nasmarować udka z kurczaka i odstawić do marynowania na 4h. Po tym czasie mięso obsmażyć na rumiano na oleju kokosowym a następnie podlać rosołem i dusić mięso pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodać posiekaną kolendrę, posiekaną cebulę i paprykę i dusić kolejne 20 minut. Na koniec sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i zagęścić sos maizeną. Chwilę pogotować i podawać z ryżem.
![](https://penelope.nstrefa.pl/wp-content/uploads/2023/09/ksdk.jpeg)