Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- ryż do podania
- 2 cebule posiekane w piórka
- pół szklanki octu z granatów
- cukier lub syrop klonowy do smaku dla wyrównania – słodko-kwaśnego
- 2 łyżki sosu wooster
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- tymianek, oregano
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek z zalewy chili
- 2 czubate łyżki masła
- 2 łyżki oliwy chili
- natka pietruszki do podania
- mąka do zagęszczenia sosu
- 3 szklanki rosołu drobiowego
Wykonanie :
Udka przyprawić przyprawami, sosami a następnie mocno obsmażyć na maśle z oliwą. Zdjąć z patelni a na pozostały tłuszcz dodać cebulę i ją wysmażyć. Dodać posiekane oliwki, czosnek, chwilę smażyć, dodać zioła, rosół i całość gotować 5 minut. Następnie dodać ocet i cukier/syrop klonowy i gotować na małym ogniu 10 minut często mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Następnie dodać obsmażone kurczaki i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.