• 4 udka z kurczaka
  • ryż do podania
  • 2 cebule posiekane w piórka
  • pół szklanki octu z granatów
  • cukier lub syrop klonowy do smaku dla wyrównania – słodko-kwaśnego
  • 2 łyżki sosu wooster
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • tymianek, oregano
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek z zalewy chili
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy chili
  • natka pietruszki do podania
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 3 szklanki rosołu drobiowego

Udka przyprawić przyprawami, sosami a następnie mocno obsmażyć na maśle z oliwą. Zdjąć z patelni a na pozostały tłuszcz dodać cebulę i ją wysmażyć. Dodać posiekane oliwki, czosnek, chwilę smażyć, dodać zioła, rosół i całość gotować 5 minut. Następnie dodać ocet i cukier/syrop klonowy i gotować na małym ogniu 10 minut często mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką. Następnie dodać obsmażone kurczaki i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.