Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina
  • pół szklanki czerwonego pół-wytrawnego wina
  • 2 szklanki drobiowego rosołu [może być klasyczny z niedzieli]
  • 4 zmiksowane na gładko słodkie duże pomidory
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 czerwona cebula pokrojona drobno i usmażona na łyżeczce masła i oliwy
  • sok z połowy cytryny do doprawienia sosu na koniec
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte
  • 2 łyżeczki oregano, świeża gałązka rozmarynu [lub ususzona]
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka do doprawienia mięsa, przyprawa włoska do sosu, ziela angielskie, liście laurowe
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 dużych ziemniaków pokrojonych w grube plasterki lub bardzo grubą kostkę [zamiast ziemniaków można użyć ryżu]

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem i paprykami a następnie obsmażyć na oliwie z masłem na rumiano z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, na pozostały tłuszcz wlać zmiksowane pomidory, wina, rosół, zagotować, dodać kapary, oliwki, przyprawę włoską, sól i pieprz, czosnek, liście laurowe, ziela angielskie, oregano, rozmaryn, wcześniej usmażoną cebulę i całość gotować 15 minut pod przykryciem co jakiś czas lekko mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku sokiem z cytryny [wedle uznania i konieczności], zagęścić mąką [lekko] a następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki lub ryż, na to ułożyć udka z kurczaka i całość zalać przygotowanym sosem. Piec pod przykryciem w 180*C aż ziemniaki/ryż będą gotowe a mięso będzie całkowicie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Podawać z sałatkami.