Składniki :

  • 4 udka
  • 2 szklanki przygotowanego kuskusu w rosole drobiowym lub warzywnym [dla niecierpliwych nada się rosołek z kostki chociaż domowego rosołu to nie zastąpi :]
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte lub posiekane drobno
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • zielony ogórek drobno posiekany do posypania przed podaniem
  • sól, pieprz, curry, słodka, ostra i wędzona papryka, przyprawa do kurczaka

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić kurczaki [dość porządnie] a następnie odstawić do marynowania na parę godzin lub całą noc. Następnie kurczaki usmażyć na rumiano lub upiec w piekarniku na chrupiąco. Na maśle z oliwą podsmażyć cebulkę z czosnkiem, dodać pomidory, całość zasmażyć kilka minut aż nadmiar płynu odparuje a następnie dodać sól, pieprz, posiekaną natkę, koperek i dusić razem. Następnie dodać przygotowany wcześniej kuskus w bulionie i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i podawać z usmażonymi lub upieczonymi kurczakami posypane ogórkiem.
Dla urozmaicenia smaków można dodać od siebie inne warzywa.