Składniki :

  • 1 kg udźca sarniego
  • 400 g pieczarek
  • 3 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • lampka mocnego czerwonego wina
  • 3 goździki, 1 listek szałwii, 1 liść laurowy, sól, pieprz, gałązka świeżego majeranku lub suszony, pęczek natki pietruszki

Wykonanie :
Cebulę pokroić w dość cienkie plasterki.
Mięso zalać octem, winem, posypać posiekaną cebulą, dodać wszystkie przyprawy.
Mięso marynować dobę co jakiś czas okręcając.
Masło rozgrzać na patelni z oliwą i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Wlać na patelnię marynatę i dusić pod przykryciem minimum godzinę.
Pieczarki posiekać w plasterki i dodać do duszącego się mięsa.
Dodać czosnek, posiekaną pietruszkę i razem dusić dalej aż mięso  będzie całkowicie miękkie.
Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je, owinąć folią aluminiową i wstawić do podgrzanego piekarnika by cały czas było w cieple.
Powstały sos oczyścić z liścia laurowego i goździka i zagęścić, ewentualnie jeszcze doprawiając go do smaku.
Mięso pokroić w grube plastry i podawać polane obficie sosem.
Dodatki do mięsa są dowolne.