Składniki :

  • -> plastry z udźca cielęcego (ilość wedle uznania, zależnie od planowanej wielkości porcji)
  • -> oliwa z oliwek
  • -> masło
  • -> sól, pieprz
  • -> czarne oliwki
  • -> kapary
  • -> natka pietruszki
  • -> plastry lub ósemki cytryny
  • Majonez tuńczykowy :
  • -> dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (rozdrobnić)
  • -> kilka łyżek majonezu light
  • -> 3 łyżki soku z cytryny
  • -> sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • -> 1 mała drobniutko poszatkowana cebulka

Wykonanie :

Plastry udźca przyprawić do smaku i na oliwie z masłem usmażyć a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut podlewając małymi ilościami wody. Składniki na majonez dokładnie połączyć, przyprawić do smaku. Gotowe mięso rozłożyć na półmisku, zalać majonezem tuńczykowym i przybrać obficie oliwkami, kaparami i posiekaną zieleniną. Podawać z cytryną na półmisku.