Składniki :
- -> plastry z udźca cielęcego (ilość wedle uznania, zależnie od planowanej wielkości porcji)
- -> oliwa z oliwek
- -> masło
- -> sól, pieprz
- -> czarne oliwki
- -> kapary
- -> natka pietruszki
- -> plastry lub ósemki cytryny
- Majonez tuńczykowy :
- -> dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (rozdrobnić)
- -> kilka łyżek majonezu light
- -> 3 łyżki soku z cytryny
- -> sól, pieprz, szczypta papryki słodkiej i ostrej
- -> 1 mała drobniutko poszatkowana cebulka
Wykonanie :
Plastry udźca przyprawić do smaku i na oliwie z masłem usmażyć a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut podlewając małymi ilościami wody. Składniki na majonez dokładnie połączyć, przyprawić do smaku. Gotowe mięso rozłożyć na półmisku, zalać majonezem tuńczykowym i przybrać obficie oliwkami, kaparami i posiekaną zieleniną. Podawać z cytryną na półmisku.