Składniki :

  • ryż basmati do podania
  • 1 pierś z kurczaka zmielona i wymieszana z ugotowaną kaszą manną [około 1/3 szklanki], 1 jajkiem i przyprawiona dwoma utartymi ząbkami czosnku, szczyptą kolendry, solą i mielonym chili – uformować bardzo małe klopsiki.
  • 2l ugotowanego wywaru warzywnego [składniki jak na rosół] z dodatkiem dużej ilości czosnku i passaty pomidorowej. Po ugotowaniu zmiksować wszystkie warzywa z wywarem by powstał sos.
  • 2 cebule posiekane w piórka i usmażone na złoto na łyżeczce masła z dodatkiem płaskiej łyżeczki przyprawy curry masala, soli i 2 posiekanych świeżych ostrych papryczek.
  • przyprawy do sosu : 1 łyżeczka utartego imbiru, pół łyżeczki trawy cytrynowej, 3 łyżeczki przyprawy curry masala, 2 ziarenka kardamonu – uprażone i zmielone, 2 goździki, szczypta kminu rzymskiego i cynamonu, 1/4 łyżeczki kolendry, sól

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos – następnie go przyprawić, dodać usmażoną cebulę i dusić by przeszedł smakami około 20 minut. Następnie wcześniej przygotowane klopsiki wrzucać do gotującego się na średnim ogniu sosu i dusić aż będą gotowe. Podawać z ryżem.