Składniki :
Mięso :
- 1 pierś z kaczki
- 1 udko z kaczki
- 1 udko z kurczaka
- 4 małe kawałki wołowiny z kością
Warzywa :
- 6 pietruszek
- 4 marchewki
- 3 pory
- 1 seler
- 2 cebule
- główka czosnku
Przyprawy :
- sól i pieprz
- przyprawa turecka
- basturma ormiańska
- mieszanka pikantnych przypraw z chili [fajnie się sprawdza mix w młynku od Kamis lub Prymat]
- liście laurowe
- ziela angielskie
- sok z cytryny do doprawienia zupy na koniec
Dodatkowo :
- szklanka suszonych grzybków do wywaru na rosół
- oliwa z chili
- pęczek natki pietruszki
- pęczek lubczyku
- makaron do podania
Wykonanie :
Wszystkie mięsa i pokrojone warzywa przyprawić solą, pieprzem, basturmą, przyprawą turecką, mieszanką z chili oraz oliwą, dokładnie całość wymieszać i piec w piekarniku na rumiano w 180*C często całość mieszając. W tym czasie, gdy warzywa i mięso się pieką należy przygotować wywar jako bazę na rosół. Do garnka nalać 4l wody, dodać liście laurowe, ziela angielskie, sól, grzybki, lubczyk i gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa i mięso nie będą gotowe. Następnie upieczone warzywa i mięso dodać do wywaru i gotować 1h. Po tym czasie sprawdzić smak rosołu, przyprawić w razie konieczności i podawać z sokiem cytrynowym [do podania w miseczce], makaronem i świeżo posiekaną natką. Mięso można podawać razem z rosołem lub obrać , rozdrobnić, wymieszać i zrobić klopsiki do rosołu lub zrobić z niego potrawkę na bazie śmietany.