Składniki :

Mięso :

  • 1 pierś z kaczki
  • 1 udko z kaczki
  • 1 udko z kurczaka
  • 4 małe kawałki wołowiny z kością

Warzywa :

  • 6 pietruszek
  • 4 marchewki
  • 3 pory
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • główka czosnku

Przyprawy :

  • sól i pieprz
  • przyprawa turecka
  • basturma ormiańska
  • mieszanka pikantnych przypraw z chili [fajnie się sprawdza mix w młynku od Kamis lub Prymat]
  • liście laurowe
  • ziela angielskie
  • sok z cytryny do doprawienia zupy na koniec

Dodatkowo :

  • szklanka suszonych grzybków do wywaru na rosół
  • oliwa z chili
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • makaron do podania

Wykonanie :

Wszystkie mięsa i pokrojone warzywa przyprawić solą, pieprzem, basturmą, przyprawą turecką, mieszanką z chili oraz oliwą, dokładnie całość wymieszać i piec w piekarniku na rumiano w 180*C często całość mieszając. W tym czasie, gdy warzywa i mięso się pieką należy przygotować wywar jako bazę na rosół. Do garnka nalać 4l wody, dodać liście laurowe, ziela angielskie, sól, grzybki, lubczyk i gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa i mięso nie będą gotowe. Następnie upieczone warzywa i mięso dodać do wywaru i gotować 1h. Po tym czasie sprawdzić smak rosołu, przyprawić w razie konieczności i podawać z sokiem cytrynowym [do podania w miseczce], makaronem i świeżo posiekaną natką. Mięso można podawać razem z rosołem lub obrać , rozdrobnić, wymieszać i zrobić klopsiki do rosołu lub zrobić z niego potrawkę na bazie śmietany.