Składniki :

  • koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • sok pomidorowy pikantny [z kartonu]
  • mąka do zagęszczenia
  • czerwona papryka
  • 2 jajka
  • przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, curry, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • 10 małych pieczarek
  • czubata łyżka śmietany 12%
  • czubata łyżka masła
  • olej

Wykonanie :

Z mięsa mielonego, jajek, przypraw, posiekanej natki pietruszki, pokrojonej w drobniutką kosteczkę papryki zrobić bardzo gładką masę mięsną i uturlać małe klopsiki.
Na oleju z masłem usmażyć i skarmelizować cebulę pokrojoną w cieniutkie krążki.
Do garnka z wodą dodać usmażoną cebulę, łyżeczkę soli, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, koncentrat, sok pomidorowy, pokrojone w plasterki pieczarki i całość gotować na średnim ogniu 20-30 minut.
Zupę posmakować, ewentualnie doprawić do smaku i zagęścić mąką [nie jest to konieczne, zagęszczanie jest wedle uznania].
Na gotującą się zupę wrzucać gotowe klopsiki i zmniejszyć ogień.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
Na koniec można dodać śmietanę.
Zupę można podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.