Składniki :

  • makaron penne lub inny ulubiony podobnego rozmiaru
  • sól, pieprz, przyprawa do dań włoskich
  • sok z cytryny do doprawienia
  • tarty parmezan do podania
  • 1 posiekana cebula pokrojona w grubą kostkę i podsmażona na łyżeczce masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 1 koper włoski [fenkuł]
  • tymianek, oregano, bazylia

Wykonanie :

W misce wymieszać wszystkie warzywa pokrojone w podobnej wielkości kawałki, przyprawione solą, pieprzem, przyprawą do dań włoskich, oliwą i rozłożyć na blasze do pieczenia. Piec w 180*C z grzaniem góra dół co jakiś czas mieszając warzywa by upiekły się równomiernie. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Upieczone warzywa posmakować, doprawić sokiem cytrynowym, ziołami, usmażoną na maśle cebulą i makaronem. Przed podaniem obficie posypać tartym parmezanem.