Składniki :
- makaron penne lub inny ulubiony podobnego rozmiaru
- sól, pieprz, przyprawa do dań włoskich
- sok z cytryny do doprawienia
- tarty parmezan do podania
- 1 posiekana cebula pokrojona w grubą kostkę i podsmażona na łyżeczce masła
- 4 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 pory
- 4 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 1 koper włoski [fenkuł]
- tymianek, oregano, bazylia
Wykonanie :
W misce wymieszać wszystkie warzywa pokrojone w podobnej wielkości kawałki, przyprawione solą, pieprzem, przyprawą do dań włoskich, oliwą i rozłożyć na blasze do pieczenia. Piec w 180*C z grzaniem góra dół co jakiś czas mieszając warzywa by upiekły się równomiernie. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Upieczone warzywa posmakować, doprawić sokiem cytrynowym, ziołami, usmażoną na maśle cebulą i makaronem. Przed podaniem obficie posypać tartym parmezanem.
