Składniki :

  • 10 frankfurterek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • łyżka pasty pomidorowej
  • sól, pieprz, przyprawa turecka
  • natka pietruszki
  • puszka białej fasolki

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć na rumiano cebulę, dodać posiekany czosnek i po chwili smażenia dodać fasolkę, pokrojone w paski papryki, puszkę pomidorów, posiekaną natkę, przyprawy, pastę pomidorową i całość razem dusić na średnim ogniu 20 minut aż warzywa znacząco zmiękną. W tym czasie upiec na rumiano w piekarniku frankfurterki. Sprawdzić smak warzyw, doprawić w razie konieczności i od razu podawać z upieczonymi kiełbaskami.