Składniki :

  • 1 brokuł
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 por [biała część]
  • pierś z kurczaka/indyka
  • pół szklanki ryżu [maksymalnie]
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra, curry, 2 kostki warzywne
  • natka pietruszki
  • masło
  • oliwa/olej

Wykonanie :

Mięso pokroić w paseczki, przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju lub oliwy.
Do usmażonego mięsa dodać posiekanego w cienkie talarki pora, pokrojoną w paseczki paprykę, posiekaną natkę pietruszki i ryż.
Wszystko smażyć aż warzywa zmiękną.
Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostki rosołowe, jeszcze dosolić, dodać pieprzu i podzielony na większe różyczki brokuł.
Gotować całość do miękkości ryżu i brokułów.
Wedle uznania zupę można zaciągnąć jogurtem.