Składniki :
Wywar podstawowy :
- 2l wody
- 4 udka z kurczaka
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, pęczek natki pietruszki, pęczek liści selera korzeniowego, pęczek lubczyku
- główka czosnku
- 3 marchewki
- 4 pietruszki
- pół dużego selera korzeniowego
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 opalona na czarno cebula
Dodatkowe składniki :
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 szklanki fasolki szparagowej [opcjonalnie]
- opakowanie tortellini [najlepsze z boczkiem]
- 0,3 kg małych pieczarek pokrojonych w plasterki i usmażonych na maśle
- 4 łyżki serka mascarpone
- pęczek posiekanej natki pietruszki
Wykonanie :
Na początku należy ugotować bulion na udkach z kurczaka. Następnie odłowić mięso, podzielić na małe kawałki i odłożyć na bok. Resztę przecedzić i dodać ponownie pokrojoną marchewkę, dodać pomidory z puszki, fasolkę, usmażone pieczarki, serek i natkę. Gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu pod przykryciem aż mascarpone całkowicie się rozpuści i konsystencja zupy zrobi się lekko kremowa. Sprawdzić smak, doprwić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować tortellini i rozłożyć do miseczek razem z przygotowanym mięsem kurczaka. Zalewać gorącą zupą i od razu podawać.