Składniki :

  • 1 mały kalafior
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego jeśli danie ma być wegańskie lub rosołu drobiowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 czubate łyżeczki pasty curry czerwonej
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki do podania
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 cm utartego imbiru
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • olej kokosowy
  • 1 papryczka chili

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : czosnek drobno posiekać, dodać mleko kokosowe, bulion, pastę curry, przyprawy, sos sojowy, ostrygowy, imbir, trawę cytrynową i posiekane chili i całość zagrzać w rondelku. Dusić sos 10 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić solą w razie potrzeby. Następnie należy podsmażyć warzywa na oleju kokosowym z uwzględnieniem kolejności – na początku podsmażyć posiekaną cebulę, kolejno dodawać i smażyć razem posiekaną marchewkę, gdy lekko zmięknie dodać fasolkę, a po chwili podzielonego na mniejsze kawałki kalafiora. Tak przysmażone warzywa zalać wcześniej przygotowanym sosem i dusić całość pod przykryciem na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Danie podawać samodzielnie, z ryżem lub makaronem.