Składniki :
- 1 mały kalafior
- 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego jeśli danie ma być wegańskie lub rosołu drobiowego
- puszka mleczka kokosowego
- 2 czubate łyżeczki pasty curry czerwonej
- pęczek kolendry lub natki pietruszki do podania
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 cm utartego imbiru
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- olej kokosowy
- 1 papryczka chili
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : czosnek drobno posiekać, dodać mleko kokosowe, bulion, pastę curry, przyprawy, sos sojowy, ostrygowy, imbir, trawę cytrynową i posiekane chili i całość zagrzać w rondelku. Dusić sos 10 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić solą w razie potrzeby. Następnie należy podsmażyć warzywa na oleju kokosowym z uwzględnieniem kolejności – na początku podsmażyć posiekaną cebulę, kolejno dodawać i smażyć razem posiekaną marchewkę, gdy lekko zmięknie dodać fasolkę, a po chwili podzielonego na mniejsze kawałki kalafiora. Tak przysmażone warzywa zalać wcześniej przygotowanym sosem i dusić całość pod przykryciem na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Danie podawać samodzielnie, z ryżem lub makaronem.