Składniki :
Na sałatkę :
- kapusta pekińska
- ogórek zielony
- pomidor
- 2 pieczarki
Dressing do sałatki :
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego czerwonego
- sól, pieprz
- łyżeczka ostrej musztardy
Na kotleciki warzywne :
- ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- czubata łyżka masła
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
Wykonanie :
Składniki dressingu połączyć ze sobą [ilość jogurtu i oliwy wedle uznania ale mniej więcej powinny być takie same] i zblendować na gładki kremowy sos.
Warzywa posiekać, zalać dressingiem, wymieszać i odstawić.
Ziemniaki ugotować razem z pozostałymi warzywami i czosnkiem w osolonej wodzie.
Odcedzić, zagnieść gładkie piure z masłem i jogurtem.
Lekko ostudzić, dodać jajka i trochę bułki tartej dla zwartej masy.
Toczyć małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano.
Kotleciki podawać ciepłe do sałatki.