Składniki :

Na sałatkę :

  • kapusta pekińska
  • ogórek zielony
  • pomidor
  • 2 pieczarki

Dressing do sałatki :

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego czerwonego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ostrej musztardy

Na kotleciki warzywne :

  • ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • czubata łyżka masła
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Składniki dressingu połączyć ze sobą [ilość jogurtu i oliwy wedle uznania ale mniej więcej powinny być takie same] i zblendować na gładki kremowy sos.
Warzywa posiekać, zalać dressingiem, wymieszać i odstawić.

Ziemniaki ugotować razem z pozostałymi warzywami i czosnkiem w osolonej wodzie.
Odcedzić, zagnieść gładkie piure z masłem i jogurtem.
Lekko ostudzić, dodać jajka i trochę bułki tartej dla zwartej masy.
Toczyć małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano.

Kotleciki podawać ciepłe do sałatki.

201520311132420152031113282015203111312