Składniki :
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- kilka dużych ziemniaków
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki bulionu warzywnego [najlepiej odlać trochę wody z gotowania warzyw]
Wykonanie :
Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku pokroić na podobnej wielkości kawałki i gotować do całkowitej miękkości w osolonej wodzie.
Warzywa odcedzić i zagnieść na gładką masę z dodatkiem jogurtu, połowy łyżki masła, bulionu, posiekanych ziół.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na reszcie masła z dodatkiem oliwy.
Dodać do masy warzywnej i ponownie całość zagnieść.
Podawać do wszelakich mięs i do ryb.