Składniki :

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • kilka dużych ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki bulionu warzywnego [najlepiej odlać trochę wody z gotowania warzyw]

Wykonanie :

Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku pokroić na podobnej wielkości kawałki i gotować do całkowitej miękkości w osolonej wodzie.
Warzywa odcedzić i zagnieść na gładką masę z dodatkiem jogurtu, połowy łyżki masła, bulionu, posiekanych ziół.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na reszcie masła z dodatkiem oliwy.
Dodać do masy warzywnej i ponownie całość zagnieść.
Podawać do wszelakich mięs i do ryb.