Składniki :
Na sos :
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 duży seler
- 1 cebula
- kilka namoczonych suszonych grzybków [wodę zachować]
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały strączek chili
- kilka twardych ogórków kiszonych
- czubata łyżeczka papryki w proszku słodkiej, sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe
Pozostałe składniki :
- 2 torebki kaszy jęczmiennej
- 2 jajka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- bułka tarta
Wykonanie :
Warzywa na sos utrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać razem z chili, grzybkami i ogórkami.
Smażyć wszystko aż całość zmięknie cały czas mieszając, dodać wszystkie przyprawy i podlać wodą z moczenia grzybków i dusić aż powstanie gęsty sos.
W razie potrzeby podlewać wodą gdyby sos był zbyt gęsty i zaczął przywierać.
Im bardziej warzywa się rozgotują tym lepszy sos więc dusić na małym ogniu nie mniej niż pół godziny.
Do gotowego sosu dodać ugotowaną w osolonej wodzie kaszę i bardzo dokładnie rozmieszać.
Pozostawić do przestygnięcia.
Jajka rozmieszać dokładnie z mięsem mielonym i trochę osolić.
Połączyć mięsną masę z sosem i kaszą.
Panierować frykadelki w bułce tartej i smażyć jak klasyczne kotlety na rumiano z obu stron.
Podawać z sałatkami greckimi.