Składniki :
Na klopsiki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego i wieprzowego [- najlepiej kupić w kawałkach i samodzielnie zmielić]
- paczka ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 1/3 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- kilka łyżek wcześniej przygotowanego bulionu/kremu
Wykonanie :
Całość wymieszać, doprawić do smaku a następnie gotować we wcześniej przygotowanym kremie pomidorowo-warzywnym.
Na bulion :
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 duży seler
- 1 por
- 0,5 l soku pomidorowego, np. domowy przecier pomidorowy lub kupny
- 2 kostki rosołowe najlepiej domowej produkcji
- 1 duża cebula
- 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, łyżeczka oregano
- świeży lubczyk
- seler nać
Wykonanie :
Bulion ugotować, przecedzić, wyjąć wszystkie warzywa, a bulion przecedzić ponownie przez gęste sito.
Warzywa zmiksować na bardzo gładki krem i dodać do przecedzonego bulionu.
Dodatek do bulionu :
- 3 cebule
- 8 ząbków czosnku
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 4 świeże pomidory
- natka pietruszki [3/4 pęczka]
- łyżka masła
- sól, pieprz
- słoiczek smażonych pomidorów [można go zastąpić własnymi smażonymi pomidorami – wtedy dodajemy nie 4 świeże tylko np. 10 pomidorów
Wykonanie :
Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić w grube kawałki, natkę posiekać.
Smażyć cebulę na złoto na maśle, dodać pomidory, smażyć 10 minut, odparować płyn, posolić, popieprzyć, dodać czosnek, chwilę smażyć, dodać słoik smażonych pomidorów, puszkę pomidorów, całość dusić 10 minut a następnie zmiksować na gładko.
Dodać razem z posiekaną natką do bulionu.