Składniki :
- około 1kg szynki wieprzowej w całości
- 2 szklanki zielonej fasolki
- 1 marchew pokrojona w plasterki
- 1 mały kalafior podzielony na małe kawałki
- pęczek zielonych szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki
- główka czosnku obranego i zostawionego w ząbkach
- oliwa – 2 łyżki
- masło – 1 łyżka
- cukinia pokrojona w plasterki
- papryka czerwona pokrojona w grubszą kostkę
- natka pietruszki posiekana
- sól, pieprz, ulubione zioła do warzyw
Sos do szynki :
- 2 płaskie łyżki miodu
- 4 czubate łyżki ostrego keczupu
- sól, pieprz, chili
- sok z cytryny
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Wszystkie warzywa z tych twardszych smażyć na oliwie z masłem a następnie poddusić by lekko zaczęły mięknąć. Następnie dodać pozostałe bardziej miękkie warzywa i dusić razem całość do miękkości wszystkich warzyw oraz całość przyprawić do smaku. Mięso natrzeć przygotowanym sosem i upiec w całości do tego stopnia, aż mięso będzie się rozdzielać widelcami na włókna [szarpana wieprzowina]. Po upieczeniu mięso poszarpać widelcami na długie włókna i wymieszać z odrobiną sosu z warzyw by mięso było soczyste. Mięso można wymieszać z warzywnym gulaszem lub serwować obok.