Składniki :

  • około 1kg szynki wieprzowej w całości
  • 2 szklanki zielonej fasolki
  • 1 marchew pokrojona w plasterki
  • 1 mały kalafior podzielony na małe kawałki
  • pęczek zielonych szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • główka czosnku obranego i zostawionego w ząbkach
  • oliwa – 2 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • cukinia pokrojona w plasterki
  • papryka czerwona pokrojona w grubszą kostkę
  • natka pietruszki posiekana
  • sól, pieprz, ulubione zioła do warzyw

Sos do szynki :

  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 4 czubate łyżki ostrego keczupu
  • sól, pieprz, chili
  • sok z cytryny
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Wszystkie warzywa z tych twardszych smażyć na oliwie z masłem a następnie poddusić by lekko zaczęły mięknąć. Następnie dodać pozostałe bardziej miękkie warzywa i dusić razem całość do miękkości wszystkich warzyw oraz całość przyprawić do smaku. Mięso natrzeć przygotowanym sosem i upiec w całości do tego stopnia, aż mięso będzie się rozdzielać widelcami na włókna [szarpana wieprzowina]. Po upieczeniu mięso poszarpać widelcami na długie włókna i wymieszać z odrobiną sosu z warzyw by mięso było soczyste. Mięso można wymieszać z warzywnym gulaszem lub serwować obok.