Składniki :

  • mięso mielone
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • duży por
  • średniej wielkości seler
  • 4 pałki drobiowe
  • natka pietruszki
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól,pieprz
  • makaron grube nitki
  • kurkuma
  • kasza manna
  • pół rozmoczonej bułki
  • 3 jajka
  • 4 duże ząbki czosnku

Wykonanie :
Z mięsa,soli,pieprzu,rozmoczonej bułki,jajek i kaszy manny wyrobić gładką masę i gotować małe klopsiki w wodzie z solą,pieprzem i kurkumą aż będą całkowicie ugotowane. W wrzącej wody włożyć umyte pałki z kurczaka i posiekany czosnek. Gotować na małym ogniu i szumować aż wywar będzie czysty. Dodać obsmażoną na gazie na czarno cebulę,przyprawy i pozostałe warzywa posiekane drobno. Gotować rosół na małym ogniu 2h. Przed końcem gotowania dodać ugotowane wcześniej klopsiki. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie. Rosół podawać gorący z kawałkami mięsa z pałek kurczaka,z klopsikami i makaronem.