Składniki :
- mięso mielone
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- duży por
- średniej wielkości seler
- 4 pałki drobiowe
- natka pietruszki
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- sól,pieprz
- makaron grube nitki
- kurkuma
- kasza manna
- pół rozmoczonej bułki
- 3 jajka
- 4 duże ząbki czosnku
Wykonanie :
Z mięsa,soli,pieprzu,rozmoczonej bułki,jajek i kaszy manny wyrobić gładką masę i gotować małe klopsiki w wodzie z solą,pieprzem i kurkumą aż będą całkowicie ugotowane. W wrzącej wody włożyć umyte pałki z kurczaka i posiekany czosnek. Gotować na małym ogniu i szumować aż wywar będzie czysty. Dodać obsmażoną na gazie na czarno cebulę,przyprawy i pozostałe warzywa posiekane drobno. Gotować rosół na małym ogniu 2h. Przed końcem gotowania dodać ugotowane wcześniej klopsiki. Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie. Rosół podawać gorący z kawałkami mięsa z pałek kurczaka,z klopsikami i makaronem.