Składniki :

  • 0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w małą kostkę
  • 20 średniej wielkości krewetek
  • 1 seler korzeniowy
  • 4 marchewki pokrojone w plasterki
  • 3 pory
  • 4 pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 2 szklanki mixu warzyw chińskich [można pominąć]
  • szczypiorek do podania
  • świeży lubczyk
  • 2 duże cebule posiekane w piórka i usmażone na brązowo na oleju kokosowym z dodatkiem soli
  • 1 garść pasków grzybków mun
  • 10 grzybków shiitake pokrojonych na ćwiartki
  • ugotowany ryż basmati
  • sól, pieprz
  • sok z dwóch cytryn
  • sosy do smaku : 2 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka pasty krewetkowej, 1 łyżeczka pasty czerwone curry, 1 łyżka pasty z tamaryndu

Wykonanie :

NA początku zagotować wodę w garnku a następnie po osoleniu dodać mięso i gotować, co jakiś czas szumując pianę z wierzchu. Gdy cała piana zostanie zebrana i nowa nie będzie się wytrącać można dodać do wywaru pokrojony na drobniejsze kawałki seler, pokrojone na pół pory, marchewki w plasterkach, pietruszki w grubszych kawałkach, czosnek w całych ząbkach, lubczyk a następnie gotować całość aż mięso będzie całkowicie miękkie. Po tym czasie odłowić wszystkie warzywa oprócz marchewki i dodać warzywa chińskie [opcjonalnie], grzyby mun i shiitake, wszystkie sosy, krewetki, usmażoną cebulę, sok z cytryn, sól, pieprz i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeszcze sosami lub solą, można dodatkowo dokwaśnić cytryną. Podawać ze szczypiorkiem i oddzielnie podanym ryżem. Zupa nabierze innego smaku po dodaniu mleczka kokosowego. Można ją również podawać z makaronem zamiast ryżu.