Składniki :

  • – 3 pałki drobiowe obrane ze skóry
  • – 3 skrzydełka
  • – 1 podwójna pierś z kurczaka
  • – 3 duże marchewki pokrojone w plasterki lub w całości (metoda pokrojenia jest dowolna)
  • – 3 duże pietruszki pokrojone w plasterki (-||-)
  • – pęczek pietruszki drobno posiekanej
  • – 1 duży seler posiekany w paski lub drobne kawałki (podobnej wielkości do plasterków pietruszki i marchewki) + nać selera
  • – kilka łodyg bulionu (lubczyku)
  • – 2 duże pory pokrojone w plasterki
  • – 1,5 szklanki ryżu (zamiast ryżu można ugotować makaron lub w ogóle nie podawać dodatków)
  • – sól, pieprz, maggi, kostki rosołowe -> warzywna, drobiowa, mięsna
  • – ziele angielskie, liście laurowe – po 3 sztuki
  • – mieszanki warzywne mrożone z brokułami,kalafiorami,brukselkami i fasolką szparagową

Wykonanie :

Na mięsie ugotować rosół, odszumować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostki rosołowe, nać pietruszki, selera, maggi, pokrojone warzywa. Gotować do miękkości warzyw. Dodać ryż i gotować do jego miękkości -20 minut. Na koniec doprawić do smaku jeszcze solą, pieprzem i magi.