Składniki :

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 pory [biała i zielona część]
  • sok z całej cytryny
  • sól, pieprz, jarzynka
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • koperek
  • czubata łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie :

Marchew, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora pokroić w cienkie krążki.
Czosnek utrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę.
Zioła drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni z rozgrzanym masłem i olejem smażyć pora z czosnkiem cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił.
Gdy por zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodać pozostałe utarte warzywa i cebulę.
Dodać zieleninę, wszystkie przyprawy [dość sporo] i sok cytrynowy.
Całość smażyć aż warzywa zmiękną.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem kilkanaście minut.
Na koniec doprawić w razie potrzeby, wyłączyć gaz i zaciągnąć całość jogurtem.
Taki warzywny sos można podawać do ryby, kurczaka lub stosować jako warstwa w zapiekankach makaronowych lub z kaszą.