Składniki :
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 pory [biała i zielona część]
- sok z całej cytryny
- sól, pieprz, jarzynka
- jogurt naturalny
- natka pietruszki
- koperek
- czubata łyżka masła
- łyżka oleju
- 1 biała cebula
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie :
Marchew, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora pokroić w cienkie krążki.
Czosnek utrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę.
Zioła drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni z rozgrzanym masłem i olejem smażyć pora z czosnkiem cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił.
Gdy por zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodać pozostałe utarte warzywa i cebulę.
Dodać zieleninę, wszystkie przyprawy [dość sporo] i sok cytrynowy.
Całość smażyć aż warzywa zmiękną.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem kilkanaście minut.
Na koniec doprawić w razie potrzeby, wyłączyć gaz i zaciągnąć całość jogurtem.
Taki warzywny sos można podawać do ryby, kurczaka lub stosować jako warstwa w zapiekankach makaronowych lub z kaszą.