Składniki :
- 2 pory
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 7 ząbków czosnku
- mały kawałek selera korzeniowego
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta cebula
- pół szklanki suszonych grzybów ugotowanych, posiekanych i usmażonych z cebulą, solą i pieprzem
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki dżemu pigwowego [lub konfitury] lub dżemu z czerwonej porzeczki
- sól, pieprz
- mąka
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie :
Na blasze wymieszać z oliwą i przyprawami wszystkie pokrojone warzywa i piec do miękkości pilnując, by warzywa się nie spiekły zbyt mocno. W tym czasie ugotować grzyby, pokroić i usmażyć z cebulą [można to zrobić wcześniej by ułatwić sobie pracę]. W garnku zagrzać wino, dodać upieczone warzywa i zblendować całość na gładko. W razie, gdyby okazało się, że sos jest bardzo gęsty można dolać wody lub rosołu drobiowego jeśli takowy posiadamy. Zagotować całość i dodać usmażone grzyby, dżem, masło, ocet balsamiczny i ponownie zagotować całość. Sprawdzić smak, sprawić w razie konieczności [w smaku powinna panować równowaga kwaśności i słodyczy jednoczenie z nutą grzybową]. Na koniec ewentualnie zagęścić mąką. Sos podawać do pieczonych czerwonych mięs.