Składniki :

  • 2 pory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 7 ząbków czosnku
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta cebula
  • pół szklanki suszonych grzybów ugotowanych, posiekanych i usmażonych z cebulą, solą i pieprzem
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki dżemu pigwowego [lub konfitury] lub dżemu z czerwonej porzeczki
  • sól, pieprz
  • mąka
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie :

Na blasze wymieszać z oliwą i przyprawami wszystkie pokrojone warzywa i piec do miękkości pilnując, by warzywa się nie spiekły zbyt mocno. W tym czasie ugotować grzyby, pokroić i usmażyć z cebulą [można to zrobić wcześniej by ułatwić sobie pracę]. W garnku zagrzać wino, dodać upieczone warzywa i zblendować całość na gładko. W razie, gdyby okazało się, że sos jest bardzo gęsty można dolać wody lub rosołu drobiowego jeśli takowy posiadamy. Zagotować całość i dodać usmażone grzyby, dżem, masło, ocet balsamiczny i ponownie zagotować całość. Sprawdzić smak, sprawić w razie konieczności [w smaku powinna panować równowaga kwaśności i słodyczy jednoczenie z nutą grzybową]. Na koniec ewentualnie zagęścić mąką. Sos podawać do pieczonych czerwonych mięs.