Składniki :

  • wątróbka cielęca – 600 g
  • 1 por
  • papryczka chili
  • imbir – średni kawałek
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • oliwa – 6 łyżek
  • mąka – 2 łyżki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • olej
  • masło – 2 łyżki

Wykonanie :

Wątróbkę pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać posiekane chili, czosnek i starty imbir.
Wlać wino i oliwę i odstawić na 20 minut.
Osuszyć kawałki wątróbki, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano z obu stron tak, by środek pozostał różowy.
Pora pokroić w plasterki, cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać ryż i smażyć aż stanie się szklisty.
Zalać gorącym bulionem i marynatą z wątróbki i dodać pokrojoną marchewkę.
Wszystko przyprawić do smaku.

Gotować pod przykryciem 25 minut.
Dodać wątróbkę i dusić by doszła w środku.