Składniki :
- wątróbka cielęca – 600 g
- 1 por
- papryczka chili
- imbir – średni kawałek
- 2 szklanki ryżu
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- kieliszek białego wytrawnego wina
- oliwa – 6 łyżek
- mąka – 2 łyżki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- olej
- masło – 2 łyżki
Wykonanie :
Wątróbkę pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać posiekane chili, czosnek i starty imbir.
Wlać wino i oliwę i odstawić na 20 minut.
Osuszyć kawałki wątróbki, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano z obu stron tak, by środek pozostał różowy.
Pora pokroić w plasterki, cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać ryż i smażyć aż stanie się szklisty.
Zalać gorącym bulionem i marynatą z wątróbki i dodać pokrojoną marchewkę.
Wszystko przyprawić do smaku.
Gotować pod przykryciem 25 minut.
Dodać wątróbkę i dusić by doszła w środku.