• 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 biała drobno posiekana cebula
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, cukier i sos wooster do smaku [sosu nie więcej niż 1 łyżeczka]
  • majonez wegański [kupny lub domowy] w ilości wedle uznania – pasta powinna być smarowalna i niezbyt sucha ani też niezbyt rzadka
  • 1 łyżeczka bardzo ostrej musztardy
  • kilka twardych drobno posiekanych ogórków kiszonych [im więcej tym kwaśniejsza pasta]

Do blendera wrzucić ciecierzycę, fasolę, czosnek, musztardę, majonez – ostrożnie z ilością, przyprawy i sos i całość zblendować na jednolitą masę. Jeśli pasta wyszła zbyt gęsta i sucha należy dodać więcej majonezu. Następnie dodać posiekaną cebulę i ogórki i ponownie wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić ostatecznie do smaku. Pastę schłodzić w lodówce. Podawać na zimno na dobrym pieczywie.