Składniki :
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka białej fasoli
- 1 biała drobno posiekana cebula
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier i sos wooster do smaku [sosu nie więcej niż 1 łyżeczka]
- majonez wegański [kupny lub domowy] w ilości wedle uznania – pasta powinna być smarowalna i niezbyt sucha ani też niezbyt rzadka
- 1 łyżeczka bardzo ostrej musztardy
- kilka twardych drobno posiekanych ogórków kiszonych [im więcej tym kwaśniejsza pasta]
Wykonanie :
Do blendera wrzucić ciecierzycę, fasolę, czosnek, musztardę, majonez – ostrożnie z ilością, przyprawy i sos i całość zblendować na jednolitą masę. Jeśli pasta wyszła zbyt gęsta i sucha należy dodać więcej majonezu. Następnie dodać posiekaną cebulę i ogórki i ponownie wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić ostatecznie do smaku. Pastę schłodzić w lodówce. Podawać na zimno na dobrym pieczywie.