Składniki :
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 posiekana drobno cebula i usmażona na rumiano na oliwie
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 0,3 kg drobno posiekanych pieczarek, przyprawionych mocno solą, pieprzem i papryką słodką i wędzoną a następnie wysmażonych na rumiano na oliwie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej [bądź więcej wedle potrzeb]
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 czubate łyżki Marmite
- 2 łyżki sosu wege Tamari
- mąka do pienierowania
- oliwa do smażenia
- 1 kostka tempech naturalnego lub wędzonego albo tofu
Sos :
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki kaparów
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
Dodatki :
- piure ziemniaczane zagniecione z mlekiem wegańskim
- klasyczna marchewka z groszkiem
Wykonanie :
Kotlety :
W blenderze zmiksować ciecierzycę z tempeh lub tofu, dodać czosnek, usmażoną cebulę i pieczarki, mąkę, natkę, przyprawy, Marmite, Tamari i całość wymieszać. Masa powinna być dość gęsta by łatwiej się smażyło. Po wymieszaniu i uformowaniu kotletów smażyć opanierowane mąką na rumiano z obu stron.
Sos :
Na patelni po smażeniu kotletów zagotować bulion z winem, dodać kapary, pietruszkę, przyprawy, gotować 10 minut, zagęścić sos.
Kotlety podawać z sosem i ziemniakami piure plus z dowolnymi dodatkami np. marchewką z groszkiem.