• 1 puszka ciecierzycy
  • 1 posiekana drobno cebula i usmażona na rumiano na oliwie
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 0,3 kg drobno posiekanych pieczarek, przyprawionych mocno solą, pieprzem i papryką słodką i wędzoną a następnie wysmażonych na rumiano na oliwie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej [bądź więcej wedle potrzeb]
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki Marmite
  • 2 łyżki sosu wege Tamari
  • mąka do pienierowania
  • oliwa do smażenia
  • 1 kostka tempech naturalnego lub wędzonego albo tofu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki kaparów
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • piure ziemniaczane zagniecione z mlekiem wegańskim
  • klasyczna marchewka z groszkiem

W blenderze zmiksować ciecierzycę z tempeh lub tofu, dodać czosnek, usmażoną cebulę i pieczarki, mąkę, natkę, przyprawy, Marmite, Tamari i całość wymieszać. Masa powinna być dość gęsta by łatwiej się smażyło. Po wymieszaniu i uformowaniu kotletów smażyć opanierowane mąką na rumiano z obu stron.

Na patelni po smażeniu kotletów zagotować bulion z winem, dodać kapary, pietruszkę, przyprawy, gotować 10 minut, zagęścić sos.

Kotlety podawać z sosem i ziemniakami piure plus z dowolnymi dodatkami np. marchewką z groszkiem.