Składniki :
- 1 duży kalafior pokrojony w grube plastry razem z korzeniem w taki sposób, by plaster się nie rozpadł – przyprawione solą i pieprzem, posmarowane oliwą i upieczone w piekarniku al’dente a następnie posmarowane oliwą, opanierowane w bułce tartej i usmażone na oleju na rumiano
- 3 sałaty rzymskie poszatkowane na grube kawałki
- grzanki czosnkowe [bagietka posmarowana oliwą i tartym czosnkiem i zapieczone na rumiano a następnie pokrojona na mniejsze kawałki]
- pomidorki koktajlowe lub pomidory czekoladowe pokrojone w grube kawałki
- wegańska wersja tartego parmezanu
- pistacje do podania
- owoc granatu do podania
Sos :
- 3 łyżki majonezu wegańskiego
- 1 łyżka keczupu lub passaty pomidorowej z ziołami
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól do smaku
- łyżeczka sosu wooster
- sok z połowy cytryny
- woda do rozrzedzenia konsystencji sosu w razie potrzeby
Wykonanie :
Na dużym półmisku rozłożyć warstwę sałaty, ułożyć pomidory, grzanki, posypać wegańskim serem, pistacjami, granatem a następnie całość polać sosem. Warstwy powtarzać aż do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch sałatki przybrać obficie sznyclem z kalafiora.