• 1 duży kalafior pokrojony w grube plastry razem z korzeniem w taki sposób, by plaster się nie rozpadł – przyprawione solą i pieprzem, posmarowane oliwą i upieczone w piekarniku al’dente a następnie posmarowane oliwą, opanierowane w bułce tartej i usmażone na oleju na rumiano
  • 3 sałaty rzymskie poszatkowane na grube kawałki
  • grzanki czosnkowe [bagietka posmarowana oliwą i tartym czosnkiem i zapieczone na rumiano a następnie pokrojona na mniejsze kawałki]
  • pomidorki koktajlowe lub pomidory czekoladowe pokrojone w grube kawałki
  • wegańska wersja tartego parmezanu
  • pistacje do podania
  • owoc granatu do podania
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego
  • 1 łyżka keczupu lub passaty pomidorowej z ziołami
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • łyżeczka sosu wooster
  • sok z połowy cytryny
  • woda do rozrzedzenia konsystencji sosu w razie potrzeby

Na dużym półmisku rozłożyć warstwę sałaty, ułożyć pomidory, grzanki, posypać wegańskim serem, pistacjami, granatem a następnie całość polać sosem. Warstwy powtarzać aż do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch sałatki przybrać obficie sznyclem z kalafiora.