• 1 szklanka suszonych namoczonych grzybów leśnych, posiekanych drobno lub zblendowanych i usmażonych na oleju z posiekaną drobno cebulą i 10-cioma pieczarkami drobno posiekanymi
  • 4 pietruszki posiekane drobno lub zblendowane
  • 1 marchewka posiekana lub zblendowana
  • pół małego selera posiekanego lub zblendowanego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 por drobno posiekany
  • 4 suszone śliwki
  • 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, cukier do smaku, aceto balsamico, rozmaryn, majeranek, tymianek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu wooster, 1 łyżka Marmite [opcjonalnie ale warto]
  • 1 łyżka aceto balsamico
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • 1 szklanka czerwone wytrawnego wina
  • 4 szklanki bulionu warzywnego

Na oleju podsmażyć marchew, pietruszkę, pora, selera, selera naciowego, czosnek a następnie dodać wcześniej usmażone grzyby z cebulą, podlać winem, dodać powidła, aceto, wszystkie sosy, przyprawy, zioła, koncentrat, śliwki i całość dusić kilka minut często mieszając. Następnie dolać bulion warzywny i dusić pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i w razie potrzeby lekko zagęścić sos mąką. Podawać do smażonych warzyw.