• 1 kostka naturalnego tofu [około 200g]
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody po ogórkach kiszonych lub kapusty
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • 1 biała drobno posiekana cebula
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • kilka posiekanych drobno rzodkiewek + rzodkiewki w plasterki do podania

Tofu odcisnąć z nadmiaru płynu – im bardziej tym lepiej. Przełożyć do blendera, dodaać sok cytrynowy, mleko, olej, sok z ogórków, przyprawy, czosnek i całość zblendować na pożądaną gradację twarożku. Sprawdzić smak, ostatecznie doprawić. Dodać posiekany szczypiorek i rzodkiewki z cebulą. Po dokładnym wymieszaniu odstawić do lodówki na kilka godzin do przegryzienia się a najlepiej na noc. Podawać na dobrym pieczywie z plasterkami rzodkiewek i innych ulubionych warzyw.