• 1 szklanka soczewicy
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 cebula utarta na tarce
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • pół szklanki pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki płatków owsianych lekko namoczonych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu wooster
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • majeranek
  • kilka zaparzonych łyżek siemienia lnianego [gdy puści lepik należy przetrzeć przez sito]

Soczewicę i ryż ugotować razem w osolonej wodzie i przecedzić. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać przetartą cebulę, przeciśnięty czosnek, uprażony słonecznik, przyprawy, majeranek, sosy, mąkę, namoczone i odciśnięte płatki, syrop z agawy, lepik z siemienia i dokładnie wymieszać masę aż zacznie być lepka. Ręce lekko natrzeć olejem i formować kotlety. Kotlety piec w piekarniku na rumiano lub smażyć na patelni. Podawać z ziemniakami piure i surówkami.