Składniki :
- 1 szklanka soczewicy
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 cebula utarta na tarce
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- pół szklanki pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
- olej
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki płatków owsianych lekko namoczonych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu wooster
- 1 łyżka syropu z agawy
- majeranek
- kilka zaparzonych łyżek siemienia lnianego [gdy puści lepik należy przetrzeć przez sito]
Wykonanie :
Soczewicę i ryż ugotować razem w osolonej wodzie i przecedzić. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać przetartą cebulę, przeciśnięty czosnek, uprażony słonecznik, przyprawy, majeranek, sosy, mąkę, namoczone i odciśnięte płatki, syrop z agawy, lepik z siemienia i dokładnie wymieszać masę aż zacznie być lepka. Ręce lekko natrzeć olejem i formować kotlety. Kotlety piec w piekarniku na rumiano lub smażyć na patelni. Podawać z ziemniakami piure i surówkami.