Składniki :
Składniki na burgery :
- 3 duże marchewki
- 2 duże bataty
- 2 czerwone papryki
- 1 duży ziemniak
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 3 łyżki oliwy
- suszona bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn
Dodatki :
- bułki do hamburgerów
- sos : wegański majonez z dodatkiem sosu z pomidorów i z czosnkiem
- liście sałaty masłowej lub rzymskiej
- pomidor
- czerwona cebula
Wykonanie :
Na blasze rozłożyć pokrojonego ziemniaka, batata, paprykę, marchew, czosnek, całość spryskać oliwą i przyprawić solą a następnie piec na lekko rumiano do miękkości w 180*C. Warzywa po upieczeniu lekko przestudzić, zagnieść razem dokładnie, wymieszać z ugotowaną soczewicą, mąką, ziołami, sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie potrzeby i formować duże płaskie burgery. Smarować oliwą i zapiekać na rumiano na papierze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 200*C. Bułki rozkroić, posmarować z obu stron sosem, ułożyć sałaty, pomidory i cebulę a pomiędzy w sam środek włożyć upieczonego burgera. Od razu podawać.