• 3 duże marchewki
  • 2 duże bataty
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży ziemniak
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy
  • suszona bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn
  • bułki do hamburgerów
  • sos : wegański majonez z dodatkiem sosu z pomidorów i z czosnkiem
  • liście sałaty masłowej lub rzymskiej
  • pomidor
  • czerwona cebula

Na blasze rozłożyć pokrojonego ziemniaka, batata, paprykę, marchew, czosnek, całość spryskać oliwą i przyprawić solą a następnie piec na lekko rumiano do miękkości w 180*C. Warzywa po upieczeniu lekko przestudzić, zagnieść razem dokładnie, wymieszać z ugotowaną soczewicą, mąką, ziołami, sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie potrzeby i formować duże płaskie burgery. Smarować oliwą i zapiekać na rumiano na papierze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 200*C. Bułki rozkroić, posmarować z obu stron sosem, ułożyć sałaty, pomidory i cebulę a pomiędzy w sam środek włożyć upieczonego burgera. Od razu podawać.