Składniki :
- 1 drobno posiekana mała cebula
- 2 łodygi selera naciowego drobno posiekane lub wrzucone do blendera i zmiksowane na małe kawałki
- 1 mała marchewka utarta na tarce lub tak jak seler wrzucona do blendera
- puszka ciecierzycy zmiksowana w blenderze
- pęczek natki pietruszki zmiksowany w blenderze
- 3 ząbki czosnku przetarte lub przeciśnięte
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- kilka łyżek oliwy
- por drobno posiekany – biała i zielona część
- sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra
- by zastąpić jajko czyli coś co zwiąże klopsiki w całość można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody i wmieszanej na koniec w cały przygotowany farsz
Wykonanie :
Na rozgrzanej oliwie wysmażyć cebulę, czosnek, selera, marchew, por i dobrze całość przyprawić. Nieco przestudzić a następnie wymieszać z ciecierzycą, pietruszką, kaszą – sprawdzić smak, ostatecznie doprawić i wymieszać z zagęstnikiem czyli mąką ziemniaczaną. Formować małe klopsiki i piec w 180*C przez 20 minut lub klasycznie smażyć na tłuszczu na rumiano. Podawać z sałatkami.