Składniki :

  • 1 duży kalafior podzielony na grube różyczki i obgotowany krótko
  • sól, czubata łyżeczka przyprawy Aachi – paneer tikka masala [indyjska]
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • trochę wody by nieco rozrzedzić tempurę ale by nie była lejąca w konsystencji tylko mocno gęsta i lepka

Wykonanie :

Mąki połączyć, dodać przyprawy, jajko i nieco wody a następnie dokładnie całość rozmieszać na gęstą klejącą masę. Przygotowanego kalafiora wymieszać w powstałej masie w dużej misce – kalafior nie powinien być zbyt mocno oblepiony w tempurze, ma być pokryty niezbyt grubą warstwą ciasta – a następnie smażyć na dużej ilości tłuszczu [na pół-głębokim tłuszczu] na rumiano z obu stron uważając na temperaturę oleju by tempura nie zaczęła się przypalać bo stanie się gorzka. Podawać na gorąco i na zimno.