Składniki :

  • 900g cukinii
  • 2 duże pomidory pokrojone w plasterki
  • 150ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • Farsz :
  • 400g cebuli pokrojonej na cieniutkie talarki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 400g pomidorów pokrojonych w dość drobną kostkę
  • sól,pieprz,czerwona papryka,curry

Wykonanie :

Cukinię posolić i odstawić na 30 minut do odsączenia i zmięknięcia. Cebulę w cienkich talarkach zeszklić na oliwie,dodać czosnek i zasmażać przez minutę. Zestawić patelnię z ognia,wmieszać posiekaną natkę i pokrojone pomidory. Doprawić porządnie do smaku,dokładnie wymieszać i zasmażyć jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając by przyprawy (papryka i curry) się nie przypaliły. Cukinię wydrążyć,nafaszerować gotowym farszem i na rozłożonych wcześniej plasterkach pomidorów ułożyć cukinię na patelni. Oliwę wymieszać z 300ml wody,cukrem i solą. Przykryć patelnię i dusić cukinię do miękkości na małym ogniu przez 1,5 godziny. Podawać ostudzone w temperaturze pokojowej.