Składniki :

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • kubek namoczonych we wrzątku grzybów mun
  • puszka mleka kokosowego
  • 2,5l bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • sól,pieprz

Wykonanie :

Do podgrzanego bulionu warzywnego dodać posiekany w cieniutkie paseczki czosnek,pokrojoną w zapałki marchewkę,posiekany bardzo drobno imbir,posiekaną chili,posiekane w paseczki namoczone wcześniej grzyby mun,rozdzielone różyczki brokułu a następnie całość gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie dodać wszystkie przyprawy i czerwoną pastę curry, posiekaną zieleninę,sok z limonki,mleko kokosowe,pomidory z puszki i gotować kilkanaście minut na małym ogniu pod przykryciem.
Sprawdzić smak,ewentualnie ponownie doprawić i dodać surowy makaron.
Podgrzewać zupę do miękkości makaronu i następnie od razu podawać.