Składniki :
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 mała papryczka chilli
- 2 marchewki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- kubek namoczonych we wrzątku grzybów mun
- puszka mleka kokosowego
- 2,5l bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 1/2 limonki
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- świeża kolendra lub zielona pietruszka
- opakowanie makaronu ryżowego
- sól,pieprz
Wykonanie :
Do podgrzanego bulionu warzywnego dodać posiekany w cieniutkie paseczki czosnek,pokrojoną w zapałki marchewkę,posiekany bardzo drobno imbir,posiekaną chili,posiekane w paseczki namoczone wcześniej grzyby mun,rozdzielone różyczki brokułu a następnie całość gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie dodać wszystkie przyprawy i czerwoną pastę curry, posiekaną zieleninę,sok z limonki,mleko kokosowe,pomidory z puszki i gotować kilkanaście minut na małym ogniu pod przykryciem.
Sprawdzić smak,ewentualnie ponownie doprawić i dodać surowy makaron.
Podgrzewać zupę do miękkości makaronu i następnie od razu podawać.