Składniki :

  • 1 cebula czerwona posiekana drobno i usmażona na łyżeczce masła
  • 0,3 kg małych pieczarek posiekanych drobno i usmażonych na łyżeczce masła
  • 5 szalotek posiekanych i usmażonych na łyżeczce masła
  • sól, pieprz, liść laurowy, szczypta tymianku, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka miodu
  • 1 szklanka ugotowanej w osolonej wodzie czerwonej lub zielonej soczewicy
  • 4 suszone grzyby podgotowane i posiekane drobno
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka roślinnego [owsiane np]
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka whiskey

Wykonanie :

W rondelku podgrzać wodę, dodać alkohol, liść laurowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, oliwę, mleko, gałkę muszkatołową i gotować aż woda odparuje o połowę. Dodać ugotowaną soczewicę i dusić aż reszta płynu odparuje. Wyjąć liść laurowy, dodać grzybki i pieczarki z cebulą, miód, szalotki, chwilę razem dusić a następnie lekko zblendować tak, by nie powstała całkowicie gładka masa. Dodać natkę, wymieszać, sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i podawać schłodzone do pieczywa z dodatkiem ogórków kiszonych i konserwowych.