Składniki :

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszkowanego curry
  • 1 mały jogurt
  • ciasto piwne, tempura lub naleśnikowe – dowolne do smażenia w głębokim tłuszczu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Ziemniaki, marchewki, cukinie i pora pokroić drobno [ziemniaki i marchew w drobną kostkę], przyprawić solą i pieprzem i smażyć na rumiano na oliwie. Następnie przełożyć do piekarnika by warzywa- szczególnie ziemniaki się dopiekły całkowicie. Warzywa po upieczeniu zagnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i dokładnie wymieszać. Formować małe kulki i obtaczać w ulubionym cieśnie a następnie smażyć w głębokim tłuszczu. Do jogurtu dodać pozostały czosnek i curry, wymieszać, doprawić solą. Kulki podawać z jogurtem curry na ciepło i zimno.

Kulki można z powodzeniem panierować w bułce, wiórkach lub płatkach kukurydzianych lub owsianych i piec w piekarniku spryskując z wierzchu tłuszczem w spray’u.