Składniki :
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- 1 por
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszkowanego curry
- 1 mały jogurt
- ciasto piwne, tempura lub naleśnikowe – dowolne do smażenia w głębokim tłuszczu
- 2 łyżki oliwy
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki, marchewki, cukinie i pora pokroić drobno [ziemniaki i marchew w drobną kostkę], przyprawić solą i pieprzem i smażyć na rumiano na oliwie. Następnie przełożyć do piekarnika by warzywa- szczególnie ziemniaki się dopiekły całkowicie. Warzywa po upieczeniu zagnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i dokładnie wymieszać. Formować małe kulki i obtaczać w ulubionym cieśnie a następnie smażyć w głębokim tłuszczu. Do jogurtu dodać pozostały czosnek i curry, wymieszać, doprawić solą. Kulki podawać z jogurtem curry na ciepło i zimno.
Kulki można z powodzeniem panierować w bułce, wiórkach lub płatkach kukurydzianych lub owsianych i piec w piekarniku spryskując z wierzchu tłuszczem w spray’u.