Składniki :

  • kasza [dowolna ulubiona]
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • żółty ser
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • mąka do zagęszczenia
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa gyros

Wykonanie :

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
Wszystkie warzywa i dodatki [bez sera, mąki, jajek i bułki tartej] utrzeć na tarce na drobnych oczkach lub drobno posiekać w malakserze.
Smażyć na maśle z olejem i przyprawami aż całość lekko się podsmaży i zmięknie.
Przestudzić i dodać do kaszy.
Dodać do kaszy z warzywami jajka, mąkę do zagęszczenia masy i pokrojony w kosteczki ser.
Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Toczyć kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju jak klasyczne kotlety na rumiano z obu stron.
Podawać na ciepło i zimno.

201521712162720152171216332015217121637