Składniki :
- kasza [dowolna ulubiona]
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- żółty ser
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- mąka do zagęszczenia
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa gyros
Wykonanie :
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, przestudzić.
Wszystkie warzywa i dodatki [bez sera, mąki, jajek i bułki tartej] utrzeć na tarce na drobnych oczkach lub drobno posiekać w malakserze.
Smażyć na maśle z olejem i przyprawami aż całość lekko się podsmaży i zmięknie.
Przestudzić i dodać do kaszy.
Dodać do kaszy z warzywami jajka, mąkę do zagęszczenia masy i pokrojony w kosteczki ser.
Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Toczyć kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju jak klasyczne kotlety na rumiano z obu stron.
Podawać na ciepło i zimno.