Składniki :

  • 0,5 kg baraniej łopatki
  • 3 duże cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 szklanki fasolki szparagowej zielonej
  • 1 łyżka masła
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • szklanka śmietany 18%
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki kminku

Wykonanie :

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoto. Dodać paprykę i cały czas mieszając smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę mięso, przeciśnięty czosnek, kminek, liścia laurowego, sól, pieprz, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Co jakiś czas podlewać wodą jeśli będzie odparowywać. Ziemniaki pokroić w kostkę i razem z fasolką w osolonej wodzie ugotować. Następnie ugotowane warzywa razem z wodą z gotowania dodać do zupy. Zupę zagotować, zagęścić mąką ze śmietaną, doprawić na koniec do smaku i podawać z pieczywem.