• 1 cebula wysmażona na brązowo na maśle
  • 0,7 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki lub na trzy części i podsmażonych na maśle
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 4l bulionu drobiowego [najlepiej] lub wody
  • 4 łyżki mascarpone
  • natka pietruszki i lubczyk
  • szklanka marynowanych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • pół szklanki odciśniętej z zalewy sałatki paprykowej marynowanej
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu wooster, sól, pieprz, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • ulubiony makaron do podania

Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami i wysmażyć na rumiano a następnie dodać do rosołu razem z wysmażoną cebulą, pieczarkami, świeżą papryką i marynowaną papryką-sałatką oraz dodać mascarpone, posiekaną zieleninę, marynowane pieczarki, wino, pomidory i czosnek a następnie gotować na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle uznania a następnie ewentualnie lekko zagęścić mąką. Podawać z ulubionym makaronem.