Składniki :
- 1 cebula wysmażona na brązowo na maśle
- 0,7 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki lub na trzy części i podsmażonych na maśle
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 4l bulionu drobiowego [najlepiej] lub wody
- 4 łyżki mascarpone
- natka pietruszki i lubczyk
- szklanka marynowanych pieczarek pokrojonych w plasterki
- pół szklanki odciśniętej z zalewy sałatki paprykowej marynowanej
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 0,5 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu wooster, sól, pieprz, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka
- mąka do zagęszczenia zupy
- ulubiony makaron do podania
Wykonanie :
Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i sosami i wysmażyć na rumiano a następnie dodać do rosołu razem z wysmażoną cebulą, pieczarkami, świeżą papryką i marynowaną papryką-sałatką oraz dodać mascarpone, posiekaną zieleninę, marynowane pieczarki, wino, pomidory i czosnek a następnie gotować na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle uznania a następnie ewentualnie lekko zagęścić mąką. Podawać z ulubionym makaronem.