Składniki :
- 50 dag świeżych grzybów [kurki, prawdziwki i inne wedle uznania ulubione grzybki]
- kilkanaście sztuk grzybów suszonych [namoczonych w ciepłej wodzie-wodę zostawiamy]
- kiszona kapusta [ilość wedle planowanej gęstości zupy]
- laska podsuszanej cienkiej kiełbasy [najlepiej mocno czosnkowej]
- 20 dag śmietany 12%
- mąka do zagęszczenia
- łyżeczka smalcu
- 1 mała posiekana drobno ostra papryczka
- pęczek koperku
- kolendra, sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
Wykonanie :
Świeże grzyby ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Wrzucić na patelnię, dodać grzyby suszone [odciśnięte], dodać smalec i całość podsmażyć.
Podlać wodą z moczenia suszonych grzybów i dusić pod przykryciem do miękkości.
Koperek posiekać drobno.
Kiełbasę pokroić drobno i lekko podsmażyć.
Kapustę przepłukać jeśli jest zbyt kwaśna, pokroić.
Do garnka z wodą włożyć kapustę, uduszone grzyby razem z wywarem, podsmażoną kiełbasę, papryczkę, pozostałe przyprawy, koperek i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.
Śmietanę dokładnie rozprowadzić z mąką i wodą i na koniec gotowania zagęścić zupę.
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.