Składniki :
- 4 kubki domowego rosołu drobiowego [może być drobiowo-wołowy lub z indyka, dowolnie byle był aromatyczny i niezbyt chudy]
- 4 kubki wody
- 3 duże ziemniaki [lub 4-5 mniejszych]
- łyżka masła
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina – nadaje się nawet musujące prosecco [od rodzaju wina zależy końcowy smak zupy dlatego niech będzie smaczne – zasada jest jedna – nie dodajemy do potraw wina, którego byśmy normalnie nie wypili – wino musi nam smakować – jeśli nie przepadamy za winem wytrawnym to dodajmy takie, jakie nam smakuje – półwytrawne lub nawet słodkie ale wtedy dodajemy go miej. jeśli zupa jest słodka bo dodaliśmy tylko słodkie wino to można ją doprawić sokiem z cytryny. w zupie powinny być lekko kwaskowe nuty]
- 5 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- kawałek pora – biała część
- sól, pieprz, kostka rosołowa [opcjonalnie], ziela angielskie, liście laurowe
- do podania : kawałek ugotowanej wołowiny np. z rosołu [lub innego mięsa, może to być nawet pieczony kurczak] oraz ser pleśniowy
Wykonanie :
Wszystkie składniki razem z przyprawami [oprócz mięsa, sera i natki pietruszki] włożyć do garnka i gotować aż ziemniaki i reszta warzyw będą miękkie.
Odłowić ziela angielskie i liście laurowe a następnie całość zblendować na całkowicie gładki krem.
Dodać posiekaną natkę i od razu podawać z kawałkami wołowiny i plastrami sera pleśniowego.
Od gęstości kremu zależy wielkość ziemniaków – kontrolować gęstość kremu można za pomocą stopniowego dodawania wody we wcześniejszym stadium gotowania [czyli zamiast od razu wlewać 4 kubki wody – wlać na początek 2 i dopiero po zmiksowaniu na krem zadecydować, czy jest potrzebna większa ilość wody].
Gęstość kremu zależy od nas – w przepisie krem jest delikatny i średnio gęsty.